RASEBESKRIVELSE FOR GRØNLANDSHUND

 

OPPRINNELSESLAND: Grønland HJEMLAND: Danmark BRUK: Sledehund FCI-KLASSIFIKASJON: Gruppe 5, Spisshunder og primitive hunder.

KORT HISTORIKK: En av verdens eldste raser og har siden oldtiden vært inuitenes eneste trekkhund. Avlskriterier har vært basert på styrke, utholdenhet og hardførhet, men et tiltalende ytre har også spilt inn. Med sin robusthet er den spesielt en hund for de som setter pris på friluftsliv. Den er en utmerket følgesvenn for folk som liker turer i skog og fjell med en hund som kan bære eller trekke utstyret.

HELHETSINNTRYKK: Meget kraftig polar spisshund bygget for utholdenhet i hardt arbeid som trekkhund under arktiske forhold. Tillatt med noe størrelsesvariasjon, så sant arbeidsevne og harmoni ikke påvirkes.

VIKTIGE PROPORSJONER: Kort rektangulær kropp. Mankehøyde : lengde = 10 : 11. Tisper kan være litt lengre.

ADFERD/ TEMPERAMENT: Energisk, mentalt sterk, uredd. Energisk og utrettelig trekkhund. Vennlig mot fremmede, som trekkhund føler den seg ikke tett knyttet til bestemte mennesker og er derfor ikke egnet som vakthund. Viser sterkt jaktinstinkt ved jakt på sel og bjørn. HODE: Skalledel. Skalle: Bred og svakt hvelvet. Bredest ved ørene. Stopp: Tydelig, men ikke skarpt markert.

ANSIKTSDEL: NESEBRUSK: Stor og mørk, følger pelsens farge. Alltid leverfarget hos hunder med rød eller brun pels og alltid mørk hos hunder med sobel pels.. Kan være kjøttfarget om vinteren (vinternese).

SNUTEPARTI: Bredt ved roten og gradvis avsmalnende mot snutespissen, men aldri spisst.

LEPPER: Tynne, stramme. Ligger tett til svært kraftige tenner.

KJEVER/TENNER: Kraftige kjever med regelmessige, sunne og sterke tenner. Saksebitt.

ØYNE: Fortrinnsvis mørke, men fargen skal harmonere med pelsfargen. Svakt skråstilte, verken dyptliggende eller utstående. Stram øyelokksrand. Uttrykket frimodig og uredd.

ØRER: Forholdsvis små, trekantede, avrundede spisser, bæres stramt stående. Meget bevegelige og uttrykksfulle.

HALS: Sterk, forholdsvis kort.

KROPP: Sterk og ganske kompakt, bare litt lengre enn høy.

OVERLINJE: Rett eller bare litt fallende.

RYGG: Rett

LEND: Bred

KRYSS: Lett fallende

BRYST: Dypt og bredt, ikke tønneformet.

UNDERLINJE/BUK: I forlengelse av brystets underlinje. Lett opptrukket buk tillates.

 HALE: Høyt ansatt, tykk og busket. Bæres i en bue eller lett rullet over ryggen.

LEMMER:

FORPART: HELHETSINNTRYKK: Sett forfra helt rette, meget muskuløse, grov benstamme, SKULDER: Moderat tilbakelagt.
OVERARM: Rett og kraftig, noe lengre enn skulderbladet.
ALBUE: Godt tilliggende, men fritt bevegelig.
UNDERARM: Rett og sterk.
HÅNDLEDD: Sterk og elastisk.
MELLOMHÅND: Sterk og elastisk, svakt skråstilt.
FORPOTER: Forholdsvis store, kraftige og runde. Sterke klør og tredeputer.

BAKPART: HELHETSINNTRYKK: Sett bakfra helt rette. Meget muskuløs bakpart med kraftig benstamme. Moderat vinklet.
OVERLÅR: Kraftig, meget muskuløs.
HASELEDD: Brede og sterke, moderat vinklet.
BAKPOTER: som for forpotene
BEVEGELSER: Effektive, harmonike, flytende og utrettelig trav, viktig for en trekkhund. I utstillingsringen bør den føres i løs line i et moderat trav for å vise god steglengde i fronten og godt fraspark bak. Snorer sett forfra når farten øker.
PELS: HÅRLAG: Dobbelt, dvs bløt, tett underull og dekkpels bestående av tett, rette, grove hår uten krøller eller bølger. På hodet og bena er pelsen forholdsvis kort, på kroppen lengre og rikelig. Lang pels på undersiden av halen slik at den virker busket.
FARGE: Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt, bortsett fra albino og merle tegninger, som er diskvalifiserende.
STØRRELSE OG VEKT: MANKEHØYDE. hannhund: 60cm eller mer, tispe: 55 cm eller mer

FEIL: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er skal graderes etter hvor stort avviket er og effekten på hundens helse og velferd, samt dens evne til å utføre sitt tradisjonelle arbeid. - Lett benstamme - Korte ben, lavstillet - Skyhet ALVORLIGE FEIL: - Lang og bløt pels - Ører ikke stramme nok
DISKVALIFISERENDE FEIL: . aggressive eller svært sky hunder (obligatorisk i alle standarder!) -Alle hunder som viser tegn på fysiske eller psykiske defekter (obligatorisk!) -utypisk -Albino og merle tegninger. -blå øyne -forskjellig fargede øyne NB!:Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass i pungen. Ifølge norsk lov er kupering av ører og hale og fjerning av sporer forbudt. Bare funksjonelle og klinisk friske hunder med rasetypisk bygning skal brukes i avlen.